Anyai oldal élettörténetek - Laurinyecz honlap

Csorvási Laurinyecz család


Tartalomhoz ugrás
Élettörténetek
Stiegelmayer család:
A Stiegelmayer családot is tragédia érte, mint szinte minden magyar családot a történelmünk során. 1956. november 04-én, az orosz inváziókor, a magyar katonákkal az előző nap még együtt futballozó, iszogató orosz katonák, másnap tankokkal, toronygéppuskáikkal össztűz alá vették a záhonyi melletti Győröcskén a 3932 számú légvédelmi tüzérosztály laktanyáját. Stiegelmayer Géza hadnagyot (25), Lengyel József szakaszvezetőt (25) az első sorozat megölte. További áldozatok: Kocsány Imre őrvezetőt (23), Torjai Gyula főhadnagy (24), Virág Ferenc honvéd (21). 1957 tavaszán a Honvédelmi Minisztérium exhumáltatta a közös sírba temetett halottakat, s a szülőhelyükre szállíttatta, s a családok által megjelölt helyen eltemettette. Ekkor még nem tekintették őket hősi halottnak, beszélni sem nagyon volt szabad róla. Mindezt Harangi Sándor katonatárs visszaemlékezéseiből idézem. 1990-ben a laktanya falán Führ Lajos akkori honvédelmi miniszter és a még élő bajtársak jelenlétében, emléktáblát helyeztek el a hősi halált halt katonák emlékére. Csorváson a Csorvásiak Baráti Társasága 2006. október 23-án szintén emléktáblát helyezett el a Gulyás Mihály iskola (volt zárda) falán. Stiegelmayer Gézát több társával együtt posztumusz alezredessé léptették elő.


Stiegelmayer Géza fhdgy.

Források:
Záhonyi katonák. Berencsi Sándor tulajdona.


Záhonyi alakulat katonái.


Emléktábla a záhonyi laktanya falán.


Emléktábla a csorvási Gulyás Mihály iskola falán.

Murvai család:
Murvai János (Csorvás, 1915. 01. 18. - Mezőkomárom, 1944. 03. 17.) halála nagy megrázkódtatást jelentett.  Az első magyar-amerikai légi-csata során a Ferihegyi repülőtérről bevetésre indult 2/1-es század köteléke, Murvai János őrmester és Kisbenedek István tizedes nem tért vissza a repülőtérre. Ők voltak a szövetségesek elleni légi-harc első hősi halottjai. Erről a Puma repülőszázad honlapja a következőt írja: "Murvay János őrmester gépe Mezőkomáromnál kényszerleszállás közben egy házba rohant és felrobbant." A csorvási köztemetőben alussza örök álmát. Kisbenedek István egy pár kilométerrel távolabb Szabadhídvég határában zuhant le. A szabadhídvégi lakosok kísérték át a koporsót Mezőkomáromba, ahol együtt ravatalozták fel a két hőst.
      
Az egyik még élő szemtanú elmondása szerint a falu felett manőverezett a sérült gépével, hogy ne lakott területen zuhanjon le. Végül a katolikus parókia szérűskertjében tette le a gépet. A lakosok nagyon hálásak voltak a tettéért, s a templom előtt ravatalozták fel, búcsúztatták a hőst.


Murvai János őrmester.Murvai János társaival.


Murvai János veszteségi karton 1. oldal.


Murvai János veszteségi karton 2. oldal.


Murvai János kitüntetése (eredeti).


Kisbenedek István veszteségi karton 1. oldal.


Kisbenedek István veszteségi karton 2. oldal.


Kisbenedek István kitüntetése (minta).

Linkek:
Created with WebSite X5
Vissza a tartalomhoz