Források-segédletek - Laurinyecz honlap

Csorvási Laurinyecz család


Tartalomhoz ugrás
Kutatás - Források - Segédletek
A kutatás jogi háttere:
Az egész Világon különböző megszorításokkal lehet az anyakönyvekhez hozzáférni, a világhálón át pedig szinte lehetetlen. Mivel Magyarország az EU tagja, ránk még a GDPR irányelv is "kötelező".

Milyen forrásokat használtam a kutatásomhoz?
Az alapvető, s "egyértelmű" bizonyítéknak az anyakönyvi másolatokat tekintettem. Sajnos az eredeti anyakönyvek személyiségi, adatvédelmi okok miatt hozzáférhetetlenek, legalább is nagyon körülményes eljárás után tekinthetők meg. Marad az előbb említett FS.
Azonban a másolatok magukban hordozhatnak néhány hibát!
 • Mivel a legújabb anyakönyvi törvény bevezetése előtt kizárólag kézzel vezették az anyakönyveket, főleg a felekezeti anyakönyvekből igen nehéz kiolvasni az adatokat.
 • A másoló néha követett el hibát, névelírást. Esetenként az ellenőr sem vette észre!
 • Némely levéltár elzárkózott a LDS digitalizálás elől.
 • A másolásnál kimaradt néhány oldal.
 • Hazánkban a digitalizálás (fényképezés) 1980-nal bezárólag befejeződött, s így az utána keletkezett UB-k (Utólagos Bejegyzés) már nem nyújtanak támpontot pl. a halálozás idejére.
 • A kézírás néhol olvashatatlan.
 • Felekezeti anyakönyvek némelyike megsemmisült, elégett. Volt rá példa, hogy "dicsőséges felszabadító szovjet hadsereg" WC papírnak, vagy gyújtósnak használta az anykönyvek lapjait.
 • És így tovább.
 • A temetői sírkövek nyújthatnak újabb támpontot. Lásd még lejjebb is!
 • Ellis Island bevándorlási adatbázisa: Passenger Search - The Statue of Liberty & Ellis Island
 • Régi újságok archívumai, pl.: Arcanum
 • Mapire - Történelmi Térképek Online
 • Wikipedia különböző támájú oldalai, pl.: Békéswiki, amely Békés megyei helyismeret része
 • MACSE (Magyar Családtörténet-kutató Egyesület)
 • Find A Grave, szintén az izraeli tulajdonú MyHeritage temetői, önkéntesek által beküldött adatbázis,
 • És ha valaki a zsidó személy után akar kutatni, számtalan lehetőséget talál, pl.: Genealogy Indexer
 • Nem utolsó sorban, számtalan családfa adatbázist kezelő és egyben tárhely-szolgáltató létezik. Ezek általában saját szoftvert is ajánlanak.

Egyéb források:
A Bozóki anyakönyvek oldalon találod az anyakönyvezés kezdetétől az első csabai gyermek születéséig a Laurincz, Lavrintz, stb. hangzású nevek előfordulását, születési anyakönyvekben. A legrégebbi ősünk, Lavrintz Mathias valószínűsíthető születési adatát a 272. fimkocka sorában láthatjuk.

A családtörténet-kutatók leggyakrabban használt forrásai:
A mormon egyház vallási tanaikból következtetve, a dokumentumokat gyűjtik az egész Világon. Adatbázisaik ingyenesen érhetők el (FamilySearch.org), továbbiakban FS. Az LDS a mormon egyház angol nevébek rövidítése: "The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints", magyarul: "Az utolsó napi szentek Jézus Krisztus egyháza". Magyarországon is van néhány dokumentációs központjuk, de én még soha nem vettem igénybe a helyszíni kutatási lehetőséget, mert valamilyen oknál fogva elsősorban a római katolikus anyakönyveket indexelték, s így sok kereséstől mentesülnek a kutatók.

Legújabban már nem csak a születési anyakönyveket, hanem házassági és halotti adatok is indexelve elérhetjük! A fejlesztés folyamatos, ne csodálkozz, ha a weblap felülete megváltozik!

A webhelyen egyben a saját családfánkat is vezethetjük, s tárolhatjuk. Azonban nincsenek biztonságban, az élők adatai, csak az FS által nyilvánosnak ítélt adatokat ajánlott "felrakni"!
Az FS használata (röviden, mindenki próbálgassa):
Az első lépés a regisztráció. Nem kell félni, ingyenes és nem akarnak megtéríteni senkit!
Lépj be böngészővel ide: https://www.familysearch.org/en/
A jobb felső sarokban találsz egy földgömböt, arra kattintva előjön a "Change Langauge" ablak:


Válaszd ki a megfelelő nyelvet, majd kattints az "APPLY" gombra!

Magyar nyel esetén a jobb felső sarokban találod a "FIÓK LÉTREHOZÁSA" gombot, amelyre kattintva megjelenik egy ablak:


Ez az első ablak, NEM KELL becsekkelni "Az Utolsó Szentek Jézus Krisztus Egyházáben..." szöveg melletti kockát, mert ez az egyháztagokra vonatkozik!

A "Folytatás" gombra kattintva töltsd ki most már a ténylegesen megadni kívánt adatokat:


Értelem szerint töltsd ki, majd a "Fiók létrehozása" gombra kattints. Kapsz majd értesítő e-mailt a megdott e-mail címedre, az ott kapott utasításokat kövesd!

Ha minden rendben, már be tudsz jelentkezni:


CSAK a LEGFONTOSABB KERESÉS funkciót ismertetem (a többi próbáld ki magad):
Menüsorban a "Keresés" gombra kattintva:
 • "Feljegyzések" menüvel az adatbázis rekordokat tudod lekérdezni (lásd lejjebb!).
 • "Katalógus" gombbal az egyes helységek, vagy felekezet anyakönyvi tekercseit, esetleg más dokumentumokat, pl. bevándorlási, sírkö, stb. adatbázist érheted el.

Feljegyzések (anyakönyvi rekordok) lekérdezése:
Ne feledd, nem árt némi SQL lekérdező nyelvi ismeret, de találsz segítséget erre is a "TIPPEK EREDMÉNYES KERESÉSHEZ" gombra kattintva:


Ezen a linken leírják, hogy milyen helyettesítő karaktereket használhatsz  az SQL adatbázis lekérdezéskor: https://www.familysearch.org/hu/help/helpcenter/article/keresesi-tanacsok-torteneti-feljegyzesekhez

Figyelem! Nem minden linken tudsz magyar nyelven kommunikálni! Legtöbb helyen az angol nyelv alapfokú ismerete, vagy a GOOGLE fordító használatára van szükség: https://translate.google.com/?hl=hu

Az "Elsődleges" szöveg a keresett személyre vonatkozó adatot fedi! Ez lehet "Apa", "Anya", stb. is!

Példa:
Lekérdezem Kulcsár György adatait "Békés megye, Magyarország" adtokkal:

Találati lista alján beállíthatod, hogy hány rekordot jelenítsen meg egy oldalon, pl. 100-at. De szintén le tudod menteni OLDALANKÉNT a taláati listákat különböző táblázatba, pl. Excel XLS, XLSX, CSV, stb. formátumban! Ezt a "BEÁLLÍTÁSOK" gomra kattintva teheted meg:


Ezt az XLSX fájlt azután táblázatkezelővel megnyitva, a lekérdezett rekordokat, már le tudok egyenként kérdezni, sorolhatod őket időrendben, név, vagy helység, anya neve, apa neve, stb. szerint.

A találati lista szélén a fényképező gépre kattintva megjelenik a kívánt dokumentum képe (jelen esetben az anyakönyvi oldal):


Ha a behajtott-szélű lapra kattintasz, megjelenik egy adat-összesítő lap:


Ha szerencséd van, akár már összeállított csaláfákat is találhatsz!

Katalógus keresése:

A leggyakrabban használt keresések a "Hely" alatt:
Hely (helységhez tartozó anyakönyvi, vagy egyéb dokumentumok):
Találati lista:

A listákra kattintva részletesebb lista jelenik meg, ha van több felekezet, vagy van polgári anyakönyvezésből származó adat (filmtekercs):


Részlet az újkígyósi listából.

Ha szerencsénk van, már indexelt anyakönyveket is találunk a listában, itt például a kereszteltek anyakönyvei kereshetők:

Valamelyik filmtekercshez tartozó nagyítóra (lupe) kattintunk, a fentebb ismertetett találati lista jelenik meg, ahol a további pontosítások (név, apa-anya, szülezési év, stb. megadásával szűkíthetjük-pontosíthatjuk a találati listát.

Mivel az indexelést (fényképekből adatok kinyerése és adatbázisban rögzítését idegenek, "hottentották" végezték, s még ma is végzik, sok elírás van a nevekben! Az indexelőknek "halvány lila gőzük sincs", hogy Magyarországon milyen nevek fordulhatnak elő, ezért szükség lehet a helyettesítő karakterek alkalmazására és HATALMAS TÜRELEMRE!

Ne feledd, hogy régen nem voltak személyi okmányai a közembereknek, bemondásra (néha a hatodik pálinka után) írták be a neveket az anyakönyvekbe, sőt időszakonként latinul, macskakapráshoz hasonló írással!

Mivel az anyakönyveknek a másodpéldányait fényképezték le a mormonok, előfordulhatnak a másolatokban is hibák, hiányok vannak, amit a levéltári másolók vétettek és az ellenőrök nem vették észre!

Ne csodálkozz, ha nem találod az anyakönyveket, lehet, hogy megsemmisültek tűzvészben, magukkal vitták a kitelepülők az új lakóhelyüre, az orosz katonák azzal tüzeltek, vagy WC papírnak használták!

Created with WebSite X5
Vissza a tartalomhoz